cg peon english grammer

English Grammar GK Model Paper 2022 For ALL Competitive Exam




English Grammar GK

A, An, The Quiz , synonyms, Antonyms, Fill in The Blanks, One Word Questions Answer, English Grammar Practice Test 2022

 | cg peon english grammer


A, An, The Quiz Online Questions And Answers  Direction [Q. No. 1-19] : Fill in the blanks by choosing the appropriate articles :


1. Ritu is ……most active girl in ……family.


(A) the, a


(B) the, the


(C) a, the


(D) a, a


2. …..sun rises in ……east.’


(A) A, the


(B) The, the


(C) The, a


(D) An, a


3. Honesty is ……best policy.


(A) an


(B) the


(C) a


(D) none of them


4. Every country has…..parliament.


(A) the


(B) an


(C) a


(D) None of these


5. ……India of today differs from ……. India of yesterday.


(A) An, an


(B) A, a


(C) The, the


(D) A, the


6. …… Apple Cart is …..historical novel.


(A) An, a


(B) A, an


(C) The, a


(D) An, the


7. ……. boy met ….man with ……. elephant.


(A) A, the, a


(B) A, an, the


(C) The, a, an


(D) An, the, a


8. Copper is… useful metal.


(A) a


(B) an


(C) the


(D) none of them


9. He is……. honour to his country.


(A) an


(B) a


(C) the


(D) all are correct


10. The children found……. egg in the nest.


(A) an


(B) the


(C) a


(D) all are correct


11. English is easy language.


(A) a


(B) the


(C) an


(D) none of them


12. sun shines brightly.


(A) A


(B) An


(C) The


(D) None of them


13. French is ……language of…. people of Engl


(A) an, a


(B) a, the


(C) the, an


(D) an, the


14. Rohit is……. untidy boy.


(A) an


(B) a


(C) the


(D) no article


15. He is….university student


(A) a


(B) an


(C) the


(D) all are correct


16. He is……. M.A.


(A) an


(B) the


(C) a


(D) no article


17. He reads in……. H.E. School.


(A) an


(B) a


(C) the


(D) no article


18. Akshay is ……. open-minded man.


(A) a


(B) an


(C) the


(D) none of them


19. Ganga is……. holiest river of India.


(A) A, an


(B) The, an


(C) The, the


(D) An, the


Direction [Q. No. 20-35) Fill in the blanks with suitabi determiners given below the sentences.


 20, villages were washed away by floods


(B) None


(A) One


(C) Any


(D) Many


21. There were…… passengers in the second class sleepe


coach.


(A) either


(B) both


(C) twenty


(D) any


22. There is…… truth in what he says.


(A) little


(B) every


(C) some


(D) much


23. There are…… books on the table.


(A) few


(B) some


(C) every


(D) little


24. Nature’s beauty is for….. of us to admire.


(B) each


(A) every


(C) any


(D) all


25. The cow is…… sacred animal.


(A) a


(B) an


(C) the


(D) none


26. Only….. students passed the entrance test.


(A) many


(B) three


(D) any


(C) every


27. There are four clubs here and …… club would feel honoured


to have Vinod as its member.


(B) either


(A) neither


(C) any


(D) few


28. ……..member of the group was given a driving test.


(A) Any


(B) Many


(C) Every


(D) Each


29. boys are absent today.


(A) A lot of


(B) Much


(C) Many


(D) Every


30. You can buy…… pair of trousers. Both of them are equally


good.


(A) any


(B) few


(C) either


(D) little


31. I was too tired to do…… work.


(A) any


(B) some


(C) single


(D) all


32……. countries are preparing for war.


(A) All


(B) Many


(C) Every


(D) Each


33. Every student in this class is poor in studies.


(A) single


(B) much


(C) all


(D) both


34. I have read…… book in this library.


(A) each


(B) either


(C) every


(D) lot of


35… leaders who are sincere do not get any opportunity towork.


(A) Some


(B) A few


(C) All


(D) The few


 Grammar Model Paper For Exams 2022


1. “Would you open the door please?”


 (a) She asked me to please open the door.


 (b) She requested me to open the door.


(c) She requested me to please open the door.


(d) She asked me open the door.


Answer – D 


2. He said, “Sita, when is the next train?” (SSC CGL, 2016)


 (a) He said to Sita when the next train was.


(b) He asked Sita when the next train was.


c) He asked Sita about the next train.


 (d) He asked when the next train is.


 Answer – C


3. Today I accomplished my task successfully.


 (a) Today my task is accomplished successfully


. (b) Today my task has been accomplished successfully.


(c) Today my task accomplished successfully.


d) Today my task was accomplished successfully.


Answer –  B


 4. She was advised 15 days’ rest after her surgery.


 (a) The doctor was advised her 15 days’ rest after her surgery.


(b) The doctor has advised her 15 days’ rest after her surgery.


 (c) The doctor advised her 15 days’ rest after her surgery.


 (d) The doctor had advised her 15 days’ rest after her surgery.


 Answer – C


5. When did he return my books?


(a) When were my books returned by him?


 (b) When will my books be returned by him?


 (c) When has he returned my books?


d) When are my books returned by him?


Answer – A 


6. She looks after the child. (SSC CAPFs SI, 2016)


 (a) The child are looked after by her


 (b) The child were looked after by her (c) The child is looked after by her


 (d) None of these


Answer –  C


7. People call him a fool.


(a) He has been called a fool.


 (b) He is called a fool by the people


(c) The people have been calling him a fool.


 (d) We all people have called him a fool.


Answer – B 


 8. The most useful training of my career was given to me by my boss.


 (a) My boss has been giving me the most useful training of my career.


 (b) My boss gives me the most useful training


(c) My boss is giving me the most useful training.


(d) My boss gave me the most useful training of my career.


9. We have decided to open a new branch.


(a) To open a new branch was decided by us.


(b) To be opened a new branch has been decided.


 (c) It has been decided to open a new branch.


 (d) It may be decided to open a new branch by us.


Answer –  D 


 10. I can teach Nalini. (SSC CAPFs SI, 2016)


(a) Nalini can taught by me


(b) Nalini could be taught by me


(c) Nalini can be teach by me


(d) Nalini can be taught by me


 Answer – D


11. He said to him, ‘Do not go there.’ (SSC CAPFs SI, 2016)


(a) He told him to go there.


(b) He told him to not go there.


 (c) He told him not to go there.


(d) He forbade him not to go there.


Answer –  C


12. Rita says that Kishore sang a song. (SSC CAPFs SI, 2016)


(a) Rita says, “Kishore sang a song”.


(b) Rita said, “Kishore sang a song”.


 (c) Rita says, “Kishore had sing a song”.


(d) Rita told, “Kishore sang a song”.


 Answer – A


13. I said to him, “Why are you working so hard?”


 (a) I asked him why he was working so hard.


(b) I asked him why was he working so hard.


 (c) I asked him why he had been working so hard.


 (d) I asked him why had he been working so hard.


 Answer – A


FILL IN THE BLANK


1. _____ an old legend, King Shirham lived in India.


 (a) In the event of


 (b) Due to


(c) According to


(d) In reference to


 Answer – C


2. _____ she is clever, she often makes mistakes


 (a) Despite


(b) Since


 (c) Although


Answer – C


(d) Yet 3. ____ you hear the President’s speech?


 (a) Have


 (b) Has


 (c) Had


 (d) Did


Answer – D


4. Mr. and Mrs. Joshi go for a ______ walk just before dinner.


 (a) vibrant


 (b) brisk


(c) vivacious


 (d) slow


Answer – D


5. The teacher found many mistakes in my composition, when she went _____ it.


 (a) into


 (b) about


 (c) for


(d) through


Answer – D


 6. We must _____ help to the people hit by the cyclone.


(a) contribute


 (b) summon


 (c) impart


 (d) render


Answer –  D


7. The government must _____ all resources of energy.


 (a) collect


 (b) gather


 (c) muster


 (d) harness


Answer – D


 8. The Greenland ice sheet is _____ at the rate of about 12 cubic miles a year.


 (a) smelting


(b) condensing


(c) melting


 (d) freezing


Answer – C


 9. It is our duty to get ______ the truth.


(a) to


 (b) over


c) into


(d) at


Answer – D


10. Mount Everest has earned the _____ distinction of being the world’s highest garbage dump. (SSC CGL, 2016)


 (a) marked


 (b) disgusting


 (c) dubious


 (d) dismal


Answer – C


11. The clerk asked for my _____. (SSC CGL, 2016)


 (a) determination


(b) destiny


 (c)


(d) designation


Answer – D


 12. The boys were _____ to hear that we were going to build a bridge. (SSC CGL, 2016)


(a) delight


 (b) delights


 (c) delighted


 (d) delighting


Answer -C


13. This movie is directed by Steven Spielberg, _____?


 (a) hasn’t he


 (b) hasn’t it


 (c) isn’t it


(d) isn’t he


Answer – C


 14. Go home immediately _____ your mother is looking for you.


 (a) after


 (b) so that


 (c) because


 (d) but


Answer – C


 15. Let us sit down _____ the shade of a tree for sometime.


 (a) inside


 (b) below


 (c) in


(d) beneath


Answer – C


 16. Please write to me _____ this address.


 (a) upon


(b) at


 (c) to


 (d) on


Answer – B


 17. Google is one of the most popular search engines, it is _____ by the Internet users. (a) utilized


(b) effected


 (c) examined


 (d) flabbergasted


Answer – A


 18. I convey my thanks _____ the members of the club.


 (a) for


b) of


 (c) to


 (d) about


Answer – C


19. I’m not so successful _____ she is.


 (a) then


 (b) as


(c) like


 (d) than


Answer – B


20. He slipped _______ his old ways and started drinking again.


(a) off


 (b) by


 (c) in


(d) into


Answer – D


 21. ‘My India’ by Corbett deals ______ the author’s familiarity with and love of India.


 (a) in


 (b) of


(c) at


 (d) with


Answer – D


22. Octopuses are mostly shy and _____ harmless to human beings.


 (a) generally


 (b) mainly


(c) completely


 (d) rarely


Answer – A


23. The Prime Minister insisted ______ fuel prices in the Cabinet meeting.


(a) to raise


(b) on raising


(c) in raising


 (d) at raising


Answer – B


24. Medical science has _______ almost everything except death.


 (a) surrendered


(b) conquered


(c) controlled


(d) crushed


Answer – B


25. The plane was ______ five hours late.


 (a) evenly


(b) almost


 (c) keeping


 (d) allmost


Answer – B


26. A wiseman _____ not pretend _____ know everything.


 (a) did, to


(b) may, in


(c) does, or


 (d) does, to


Answer – D


27. She was so _____ that she was _____ by all.


 (a) stupid, admired


(b) proud, respected


 (c) excellent, warned


 (d) talented, praised


 Answer – D


Synonyms GK


 1. LUCIDITY


 (a) fluidity


 (b) politeness


 (c) clarity


(d) fluency


Answer – C


 2. INDICT


(a) implicate


 (b) elude


(c) charge


(d) manifest


Answer – C


3. APPRAISE


 (a) accuse


(b) praise


 (c) appreciate


 (d) judge


Answer – D


4. DELUGE


 (a) confusion


 (b) deception


(c) flood


(d) weapon


Answer – C


5. PREPONDERANCE (SSC Combined Graduate Level, 2011)


(a) pre-eminence


(b) dominance


 (c) domineering


 (d) preoccupation


Answer – B


 6. BARREN


(a) good


(b) wholesome


 (c) unproductive


 (d) profitable


Answer – C


7. PERSPICUOUS (SSC Combined Graduate Level, 2011)


a) relevant


(b) precise


(c) brief


(d) clear


Answer – B


8. GENIAL


(a) cordial


 (b) unselfish


 (c) careful


 (d) specific


Answer – A


9. POIGNANT


 (a) showy


 (b) sad


 (c) silly


 (d) snobbish


Answer – C


B


 10. REVERIE


 (a) determination


 (b) day-dream


 (c) reality


 (d) realization


Answer – B


11. FLAUNT (SSC CPO, 2011)


 (a) cut


 (b) deceive


 (c) exhibit


(d) blame


Answer – C


12. BEHAVIOUR


(a) conduct


(b) blessing


 (c) character


 (d) response


Answer – A


13. CULMINATION


(a) conclusion


(b) climax


(c) abyss


d) cultivation


Answer – B


14. TRANQUIL


(a) tremendous


 (b) dynamic


 (c) treacherous


 (d) peaceful


Answer – D


15. SORDID


 (a) sore


 (b) unpleasant


(c) splendid


 (d) dissatisfied


Answer – B


16. CIRCUITOUS


(a) short


(b) roundabout


 (c) circular


(d) different


Answer – B


17. INSENSITIVE


 (a) repulsive


 (b) revolting


(c) cunning


(d) callous


Answer – D


 18. DEARTH


 (a) scarcity


(b) familiarity


 (c) closeness


 (d) relation


Answer – A


19. LIABILITY (SSC Multi-Tasking Staff, 2011)


 (a) debt


(b) debit


 (c) asset


 (d) credit


Answer – A


 20. APPEAR (SSC Multi-Tasking Staff, 2011)


 (a) see


 (b) allow


 (c) seem


(d) enter


Answer – C


21. CAJOLE


 (a) insist


(b) persuade


 (c) flatter


 (d) recommend


 Answer – C


22. FRAGRANCE


(a) taste


(b) aroma


(c) sight


(d) touch


Answer – B


23. FICTITIOUS


 (a) false


 (b) frail


 (c) foul


(d) flattering


Answer – A


 24. confuse (SSC CHSL, 2017)


 (a) explicate


(b) perplex


(c) mix


(d) divert


Answer – B


25. IMITATE (SSC CISF Constable (GD), 2011


(a) follow


(b) copy


 (c) think


 (d) allude


Answer – B


 26. EMULATE


 (a) echo


(b) mimic


(c) imitate


 (d) simulate


Answer – C


27. LAUD


 (a) like


 (b) acknowledge


 (c) praise


(d) record


Answer – B


28. IMPEDIMENT


(a) clear


(b) ailment


(c) incapable


(d) obstruction


Answer – D


29. DOCILE


 (a) submissive


 (b) stubborn


 (c) strong


(d) changeable


Answer – A


30. NURTURE


(a) encourage


 (b) grow


(c) see


(d) maintain


Answer – B


31. PURGE (SSC CHSL, 2017)


 (a) evacuate


 (b) pressurize


 (c) thrust


(d) float


Answer – A


32. SHEATH (SSC CHSL, 2017)


 (a) weapon


 (b) hide


 (c) encourage


(d) coat


Answer – C


D


34. REPOSE


(a) place


 (b) keep


(c) rest


 (d) replace


Answer – C


35. FRUGAL


 (a) economical


 (b) delicate


(c) splendid


(d) hungry


Answer – A


 36. MOTIVE


 (a) reason


(b) occasion


 (c) intention


(d) preparation


Answer – C


 37. Genre (SSC CHSL, 2017)


 (a) celebrity


(b) common man


(c) category


(d) pleasant


Answer – C


38. TREMENDOUS


 (a) awesome


 (b) remarkable


 (c) considerable


 (d) excessive


Answer – B


39. Gruff


(a) Hard


 (b) Rough


 (c) Tough


 (d) Sturdy


Answer – B


 39. Irreverence


(a) Disrespect


(b) Cruelty


 (c) Unkindness


(d) Invalidity


Answer – A


 40. Vindicate


 (a) Open


(b) Ventilate


(c) Justify


(d) Recommend


Answer – C


 40. Momentous


 (a) Important


 (b) Temporary


(c) Fleeting


 (d) Monumental


Answer – A


41. Infaturation


 (a) Emotion


 (b) Passion


(c) Imagination


 (d) Compassion


Answer – B


42. Consignee


 (a) Delegate


(b) Nominee


c) Representative


 (d) Messenger


Answer – B


43. Tramp


 (a) Wanderer


 (b) Cheat


 (c) Traveller


 (d) Pilgrim


Answer – A


 44. Quiver


 (a) Quarrel


(b) Quicken


 (c) Waver


(d) Tremble


Answer – D


45. Paradox


 (a) Paradise


(b) Question


 (c) Puzzle


 (d) Challenge


Answer – C


Antonyms Questions and Answers 


1. DISCORD


(a) harmony


 (b) serenity


 (c) acceptance


 (d) placidity


Answer – A


2. LIBERTY


(a) serenity


(b) slavery


 (c) serfdom


 (d) subordination


Answer – B


3. ELEVATION


 (a) reduction


(b) humiliation


 (c) depression


 (d) debasement


Answer – C


 4. GLOSSY


 (a) dull


 (b) shining


(c) weary


(d) tired


Answer – A


5. INFIRMITY


 (a) employment


 (b) indisposition


 (c) strength


 (d) weakness


Answer – C


6. SYNTHETIC


 (a) natural


 (b) plastic


 (c) cosmetic


 (d) apathetic


Answer – A


 7. AUTONOMOUS


 (a) self-government


(b) dependent


(c) defensive


 (d) neutral


Answer – B


 8. CALLOUS


 (a) rude


 (b) insensitive


 (c) indifferent


 (d) sympathetic


Answer – D


9. IMPEDE


 (a) obstruct


 (b) advance


(c) linger


 (d) guarantee


Answer – B


10. PERILOUS


 (a) carefree


(b) impetuous


 (c) safe


 (d) impure


Answer – C


 11. Fidgety (SSC CHSL, 2017)


 (a) composed


 (b) restive


 (c) twitchy


(d) antsy


Answer – A


 12. Bland


 (a) blah


 (b) insipid


 (c) tame


 (d) lively


Answer – D


 13. DETEST


 (a) test


(b) dislike


(c) like


 (d) interest


Answer – C


14. STATIONARY


 (a) standing


 (b) speedy


 (c) moving


(d) fast


Answer – C


15. FICTITIOUS


(a) real


 (b) ambitious


 (c) unbelievable


 (d) imaginary


Answer – A


 16. GRADUAL


 (a) unscrupulous


 (b) dynamic


 (c) rapid


 (d) enthusiastic


Answer – C


31. QUIET


 (a) strong


 (b) noisy


(c) incomplete


(d) violent


Answer – B


32. Sue


 (a) absolve


 (b) litigate


 (c) indict


 (d) solicit


Answer – A


 33. TERMINATE


(a) hasten


(b) depart


(c) begin


(d) change


Answer – C


 34. SUCCESSOR


 (a) failure


(b) loser


(c) predecessor


(d) predator


Answer – C


35. CONTRADICTION


(a) opposition


(b) adjustment


 (c) confirmation


 (d) agreement


Answer – D


36. STERN


(a) lenient


 (b) crabby


(c) polite


 (d) unreasonable


Answer – A


 37. DEMOLISH


 (a) shift


(b) build


 (c) repeat


 (d) hide


Answer – B


38. BRUTALITY


(a) mercy


(b) bestiality


 (c) cruelty


(d) humanity


Answer – D


39. CORRUPT


(a) honest


(b) unclean


 (c) heartless


(d) hateful


Answer – A


40. FOMENT


(a) repulse


 (b) cease


 (c) control


(d) quell


Answer – D


41. SACRED


(a) profuse


 (b) prolific


(c) profound


(d) profane


Answer – D


 42. FRUGAL


 (a) miserly


 (b) gluttonous


 (c) plentiful


 (d) extravagant


Answer – D


43. CESSATION


 (a) commencement


 (b) renewal


 (c) ongoing


(d) interruption


Answer – A


44. POTENT


 (a) inefficient


 (b) soft


 (c) fragile


(d) weak


Answer – D


 45. Candid


(a) Outspoken


(b) Frank


(c) Devious


 (d) Disguised


Answer – C


46. Culpable


 (a) Defendable


 (b) Blameless


(c) Careless


(d) Irresponsible


Answer – B


47. Survival


(a) Evolution


(b) Development


(c) Creation


(d) Extinction


Answer – D


48. Demented


 (a) Sensible


(b) Sensitive


(c) Sensual


(d) Sensuous


Answer – A


49. Timorous


(a) Trembling


(b) Cowardly


(c) Bright


(d) Bold


Answer – D


 50. Panicky


 (a) Confident


(b) Sober


(c) Quiet


(d) Calm


Answer – D


51. Mournful


 (a) Playful


(b) Joyous


 (c) Laughable


 (d) Humorous


Answer – B


 52. Prudent


 (a) Silly


(b) Unwise


 (c) Idiotic


 (d) Poor


Answer – B


 53. Agony


 (a) Pleasure


(b) Laughter


(c) Bliss


 (d) Ecstasy


 Answer – A


One-Word Substitution Questions and Answers 


1. Code of diplomatic etiquette and precedence


(a) statesmanship


(b) diplomacy


(c) hierarchy


(d) protocol


Answer – D


2. An object or portion serving as a sample


(a) specification


(b) spectre


(c) spectacle


(d) specimen


Answer – D


3. A hollow object used to contain something (SSC CHSL, 2017)


(a) platter


(b) salver


(c) plate


(d) receptacle


Answer – D


4. To struggle helplessly


 (a) flounder


(b) founder


(c) fumble


(d) finger


Answer – A


5. A post with little work but high salary


 (a) director


(b) trustee


(c) sinecure


 (d) ombudsman


Answer  – C 


6. A person who writes decoratively


 (a) calligrapher


(b) collier


 (c) choreographer


(d) cartographer


Answer – A


 7. To take someone somewhere suddenly and quickly (SSC CHSL, 2017)


 (a) rush


 (b) whisk


 (c) fly


(d) flit


Answer – B


8. Quibble


(a) premedicate


(b) prenominate


 (c) prevaricate


(d) preponderate


Answer – C


 9. One who compiles a dictionary


 (a) geographer


b) lexicographer


(c) lapidist


(d) linguist


Answer – B


10. A test in which cells from diseased organs are removed and tested


(a) biopsy


 (b) autopsy


 (c) operation


(d) amputation


Answer – A


11. List of issues to be discussed at a meeting


 (a) schedule


(b) agenda


(c) time-table


 (d) plan


Answer – B


12. That which cannot be easily read


(a) illegible


 (b) incomprehensible


 (c) unreadable


 (d) unintelligible


Answer – A


13. A person who loves wealth and spends as little money as possible


 (a) curmudgeon


(b) money-grabber


 (c) scrimp


(d) miser


Answer – D


14. Full of criticism and mockery.


 (a) discrimination


 (b) ridicule


 (c) satire


(d) contempt


Answer – C


15. To give one’s authority to another


 (a) assign


 (b) delegate


(c) represent


(d) designate


Answer – B


16. A figure with many angles or sides


 (a) hexagon


 (b) octagon


(c) polygon


 (d) pentagon


Answer – C


 17. One living on vegetables


 (a) vegetarian


 (b) herbivore


 (c) carnivore


 (d) barbarian


Answer – A


18. The practise of having many wives


 (a) bigamy


 (b) calligraphy


 (c) polygamy


 (d) polyandry


Answer – C


 19. A strong dislike


 (a) reciprocity


 (b) entreaty


 (c) animosity


 (d) malice


Answer – C


20. The Mahabharata is a long poem based on a noble theme


 (a) summary


(b) story


c) narration


 (d) epic


Answer – D


21. One who is always doubting


(a) sceptic


 (b) deist


(c) rationalist


(d) positivist


Answer – A


 22. A collection of slaves


 (a) coffle


 (b) crew


 (c) company


 (d) cortege


Answer – A


23. A word or practice that has gone out of use


(a) obsolete


(b) absolute


 (c) outdated


(d) old-fashioned


Answer – A


24. One who is new to a profession (SSC CHSL, 2017)


 (a) nuance


(b) pun


 (c) tyro


(d) vandal


Answer – C


25. A supplement to a will


(a) furlough


(b) adjunct


(c) effusion


(d) codicil


Answer – D


26. A drink usually made from a mixture of one or more alcoholic drinks


 (a) cocktail


 (b) mocktail


(c) liquor


(d) bisque


Answer – A


 27. A part of a word that can be pronounced separately


 (a) particle


(b) sibilant


(c) syllable


(d) letter


Answer – C


😊 Thank you Dosto 😊

😊भगवान आपकी माता पिता की उम्र लम्बी करें😊

🇮🇳🇮🇳🇮🇳 Jai Hind by HR 🇮🇳🇮🇳🇮🇳



Post a Comment

Previous Post Next Post
© 2022-2025 All Rights Reserved By www.cgdmt.in